Rust is essentieel voor het herstel van zowel lichaam als geest

Veel mensen onderschatten het belang van herstel. Na een training is het belangrijk om voldoende rust te nemen zodat het lichaam zichzelf kan herstellen en heropbouwen. Vooruitgang wordt namelijk niet tijdens een training geboekt maar pas wanneer je het lichaam voldoende rust gunt. Het lichaam is namelijk in staat om zichzelf tijdens de rustperiode te verbeteren, en sterker te maken voor de volgende training. Dit heet supercompensatie

Om supercompensatie te bereiken is het dus heel belangrijk om je trainingen goed te plannen. Te weinig rust zorgt ervoor dat je niveau achteruit gaat en te veel rust zorgt ervoor dat je geen progressie boekt.

driehoekSlapen heeft een positief effect op je gezondheid. Als je slaapt, komt zowel je lichaam als je geest tot rust.

Slapen is misschien wel belangrijker dan het trainen zelf. Tijdens onze slaap treden er namelijk allerlei veranderingen op in het lichaam. Het lichaam en de spieren ontspannen zich en je groeihormoonspiegel stijgt. De groeihormoonspiegel zorgt voor een toename van spierkracht en spieropbouw. Een tekort aan slaap vermindert de aanmaak van groeihormoon en leidt juist tot aanmaak van meer stresshormonen die er weer voor zorgen dat je prestatieniveau achteruit gaat. In het ergste geval kan dit leiden tot overtraining.

Spartan Health gebruikt uitgebalanceerde trainingschema’s die de juiste progressieve overload combineren met de benodigde rust om jouw persoonlijke doelstelling te realiseren.

Heeft u vragen omtrent rust en regelmaat of wilt u meer informatie, schroom dan niet om contact met me op te nemen.